Na je scheiding aan een relatie beginnen met een partner die kinderen heeft, is een uitdaging. Dit geldt ook als jezelf kinderen uit een eerdere relatie hebt en je wordt verliefd op een partner zonder kinderen. En als jullie allebei kinderen uit een eerdere relatie hebben, dan zal er met nog meer personen rekening gehouden moeten worden. Deze relaties (vaak een samengesteld gezin genoemd) zijn kwetsbaarder dan welke relatie dan ook. Een tweede huwelijk eindigt twee keer zo vaak als een eerste huwelijk.

Het gezinssysteem verandert door een scheiding en dat kan voor de kinderen soms heel zwaar zijn. De loyaliteit die ze voelen voor de ouder die niet meer in het gezin aanwezig is, kan ervoor zorgen dat ze moeite hebben met het accepteren van de nieuwe partner.

Als een scheiding liefdevol eindigt en de ex-partners gunnen elkaar een nieuwe partner, dan zullen kinderen zich vrij hechten aan de nieuwkomer. Maar als men uit een scheiding komt die moeizaam en met veel conflicten verliep, is het mogelijk dat de kinderen de nieuwkomer afwijzen. Meestal omdat de ex-partner het niet kan accepteren of omdat ze het zielig vinden voor de ouder die alleen is.

Alle veranderingen hebben impact

Door de nieuwe relatie verandert ook de samenstelling van het gezin als jullie beide kinderen uit een eerdere relatie hebben. Je enige kind die voorheen alle aandacht kreeg, wordt misschien opeens de jongste in het nieuwe samengestelde gezin. En krijgt broers of zussen waar hij of zij zelf niet voor gekozen heeft. Dat vraagt best wel wat van het aanpassingsvermogen van het kind. En met de komst van een stiefvader of stiefmoeder kunnen er ook andere regels en normen en waarden gaan gelden. Je begrijpt dat een nieuwe gezinssamenstelling het hele systeem overhoop gooit met alle gevolgen van dien.

Daarnaast kan de situatie gevoelig liggen voor je nieuwe partner als die zijn/haar eigen kinderen niet dagelijks ziet en samen met jou en jouw kinderen onder één dak woont. Daardoor kan hij/zij nog meer ervaren en verdriet hebben wat hij/zij dagelijks mist. En ook de kinderen kunnen jaloers worden op de kinderen van de nieuwe partner omdat die hun papa of mama wel dagelijks zien. Kortom, het loopt allemaal niet vanzelf.

En als je als samengesteld gezin op vakantie gaat, dan moet je je van te voren goed bedenken hoe iedereen zijn eigen ruimte kan behouden, hoe je onderlinge ergernissen kunt voorkomen en hoe je ieders verwachtingen kan afstemmen.

Alle veranderingen hebben impact op een samengesteld gezin

Veelgestelde vragen bij samengestelde gezinnen

Bij samengestelde gezinnen zien we de volgende vragen steeds terugkomen:

  • Moet je als stiefouder nu wel of niet met de zorg van de kinderen van je partner bemoeien
  • Hoe verdeel je de taken in huis
  • Hoe ga je om met overspannen verwachtingen
  • Wat doe je als je kinderen niet meer naar hun vader of moeder willen gaan omdat ze de nieuwe partner niet mogen

Het zal je duidelijk zijn dat een samengesteld gezin wel een steuntje in de rug kan gebruiken. Steeds meer nieuwe gezinnen erkennen ook dat de nieuwe situatie complex is. En om de nieuwe relatie alle kans van slagen te geven, zoeken zij een stuk begeleiding naar een situatie waarin iedereen zich binnen het nieuwe gezin gezien en prettig voelt. Herken jij je in dit verhaal? Geef dan ook jouw nieuwe relatie alle kans en laat je door mij begeleiden.

De Relatieplanner

Mireille Postma - De Relatieplanner

Ik ben Mireille Postma en ik help mensen conflicten in hun relatie op te lossen. Een warme en liefdevolle relatie met jezelf, je partner en andere mensen die dichtbij jou staan, is mijn dagelijkse drijfveer. Mijn aanpak is direct, intuïtief, verrassend en soms confronterend. Ik ben goed in het openen van communicatie tussen mensen in een veilige omgeving. Mijn stijl is persoonlijk en betrokken en ik ga uit van individuele kracht.

Meer weten of een afspraak maken?

Bel 035 – 06 – 20 20 37 79. Mailen kan ook naar info@mireillepostma.nl. Ik neem dan zo snel mogelijk contact met je op.