Twijfel jij of jij zal blijven in je relatie of toch wilt gaan scheiden? Het is één van de moeilijkste beslissingen die je moet gaan maken. Er zijn boeken vol met adviezen over geschreven en overal kun je een test laten doen. Maar ondanks alle testen, gesprekken met vrienden en ouders, ben jij degene die het voelt wanneer dit moment in je relatie hebt bereikt. Het spreekwoord ‘de kruik gaat net zo vaak te water tot hij barst’ is hier wel goed van toepassing.

Vaak probeert men de relatieproblemen te ontvluchten door over te werken,  veel te sporten, weg te blijven van huis, en altijd met vrienden samen zijn. Of door te denken dat een nieuwe andere partner je beter zal begrijpen. En dan maar aan een nieuwe relatie te beginnen in de veronderstelling dat het dit keer anders zal gaan. Mijn advies? Niet doen! Weglopen voor je relatieproblemen kan ertoe leiden dat je dezelfde problemen oploopt met de nieuwe ‘begripvolle’ partner. Pas als jij de problemen onder ogen ziet, kan jij persoonlijk groeien en beter in je relatie staan.

Realiseer je dat als je lang blijft twijfelen, wikken en wegen dit je volledig kan uitputten. Natuurlijk is het moeilijk om het je partner te vertellen. En vanzelfsprekend zullen bij hem of haar de nodige emoties loskomen. Het heeft echter geen nut om de beslissing te blijven uitstellen, dit schept voor jullie beiden alleen maar onduidelijkheid. Gun jezelf en je partner rust én de mogelijkheid om een weloverwogen beslissing te nemen. Dat kan door middel van een relatiecheck: een gesprek waarin je relatie getoetst wordt onder professionele begeleiding.

Hoe werkt zo’n relatiecheck?

Langdurige relaties staan regelmatig bloot aan conflicten. Als er genoeg liefde in het vat zit, kom je er samen uit. Maar wat te doen als die liefde ‘op’ is? Check hoe vol jouw liefdesvat en dat van je partner is.

Bij de relatiecheck kom je of alleen of gezamenlijk bij mij op gesprek. In het gesprek worden diverse zaken besproken. Zoals hoe jij je ‘eigen terrein’ binnen je relatie hebt behouden. En doe je nog die dingen die je in het verleden vreugde gaven of heb je alles achter je gelaten omdat de ander dat graag wilde? Heb je nog contact met vrienden en vriendinnen uit het verleden en werden die door je partner geaccepteerd of bekritiseerd? Aan de hand van het gesprek zal het antwoord op de vraag scheiden of blijven duidelijk worden.

Samen of alleen naar de relatiecheck?

Het voordeel van samen de relatiecheck doen bij twijfel of je wel of niet zult scheiden, is dat jullie allebei direct persoonlijk kunnen groeien omdat je je bewust wordt van de problemen die er zijn. Jullie weten op hetzelfde moment wat er in de relatie speelt en kunnen daardoor meteen je verantwoording voor je relatie nemen. Het doorbreekt vaak de impasse waarin de relatie is beland en het opent mogelijkheden. Bovendien blijft je energie stromen in plaats van dat het weglekt. Meestal heeft één van beiden namelijk geen idee hoe ver weg en eenzaam de ander is of hoe eenzaam beiden zich voelen.

Het voordeel van een individueel gesprek is dat het anoniem blijft en dat jij eerst zelf je eigen behoeften boven tafel krijgt in je eigen tempo. Op deze manier kun je je geest weer helder krijgen, je voorbereiden, in je kracht komen en ontspannen voordat je een beslissing neemt.

Doe je de relatiecheck samen of alleen?

Is de uitkomst blijven?

Wanneer uit de check blijkt dat jullie voldoende redenen hebben om bij elkaar te blijven, dan betekent dat werk aan de winkel. Werken aan de mogelijkheden om de relatie te herstellen. En niet onbelangrijk: dat moet van twee kanten komen! Bedenk wel dat het meestal moeilijk is om samen zonder hulp tot oplossingen van jullie problemen te komen. Vaak zit je al zolang in een hetzelfde cirkeltje dat je zelf de mogelijkheden niet meer ziet. Professionele hulp zoals relatietherapie is dan een goede optie. Bij relatietherapie gaan jullie eerst alle mogelijkheden beproeven. Hierdoor krijgen jullie beiden allerlei inzichten en zal er persoonlijke groei ontstaan. En zal je balans vinden in jezelf en binnen je relatie. Veel van de onderwerpen die in de therapie aan de orde komen, zorgen ervoor dat je op een volwassen manier verantwoording gaat nemen voor je relatie. En je leert dat jij jezelf kan en mag blijven binnen een relatie en dat de ander je hierin zal steunen.

Lees meer over relatietherapie

Of wordt het toch scheiden?

Dit is misschien niet de uitkomst die je gehoopt had. Maar realiseer je dat het scheidingsproces beter zal verlopen als je weet wat er in de relatie ontbreekt of wat er is misgelopen. Het komt in deze fase ook vaak voor dat – ondanks de uitkomst van de relatiecheck – een van de twee eigenlijk (nog) niet wil scheiden en meer tijd nodig heeft om te accepteren dat jullie gaan scheiden. Degene die de knoop doorhakt is dan al verder in het scheidingsproces dan de ander. Die is nog bezig te aanvaarden dat jullie echt gaan scheiden.

De ervaring leert dat wanneer je stap voor stap samen de scheiding doorloopt deze door beiden beter verwerkt wordt. Het helpt de ander los te laten op een liefdevolle manier.

Naast relatietherapeute ben ik ook mediator gespecialiseerd in scheidingen.

Ontdek hier hoe ik je in dit proces kan je helpen.

De Relatieplanner

Mireille Postma - De Relatieplanner

Ik ben Mireille Postma en ik help mensen conflicten in hun relatie op te lossen. Een warme en liefdevolle relatie met jezelf, je partner en andere mensen die dichtbij jou staan, is mijn dagelijkse drijfveer. Mijn aanpak is direct, intuïtief, verrassend en soms confronterend. Ik ben goed in het openen van communicatie tussen mensen in een veilige omgeving. Mijn stijl is persoonlijk en betrokken en ik ga uit van individuele kracht.

Meer weten of een afspraak maken?

Bel 06 – 20 20 37 79. Mailen kan ook naar info@mireillepostma.nl. Ik neem dan zo snel mogelijk contact met je op.