Valentijnsdag is bij uitstek jouw kans om aan je relatie te werken. En dan hebben we het niet over cadeautjes en zo, dat zijn de slingers. Nee, het grootste geschenk dat je je dierbare op Valentijnsdag kan geven is onverdeelde liefdevolle aandacht en emotionele betrokkenheid. Door te luisteren naar wat je partner met je wil delen zonder oordeel en zonder oplossingen te bedenken. Gewoon er zijn. Het lijkt zo eenvoudig om aandachtig te luisteren zonder oordeel en dan ook nog emotioneel beschikbaar én betrokken te zijn. Het is echter vaak moeilijkste dat er is door alle prikkels en drukte om ons heen. Maar het is wel een voorwaarde om een levenslang gelukkig te blijven met je partner.

Wil jij er deze Valentijnsdag een fantastische dag van maken? Ga dan aan de slag met onderstaande tips.

5 tips voor een onvergetelijke Valentijnsdag

Tip 1
Begin de dag met oprecht gemeende complimentjes, al is het er maar één.

Tip 2
Neem tijd voor elkaar. Regel dus een oppas voor de kinderen. Geniet samen van heerlijke maaltijd thuis dat met liefde is bereid. Of ga lekker uit eten of iets drinken in het café.

Tip 3
Luister naar je partner. Probeer te zwijgen tot de ander helemaal is uitgesproken en stel open vragen. Draag ook niet gelijk oplossing aan. Aandachtig luisteren dus, blijf vooral ook belangstellend, net als op jullie eerste afspraakje samen. En bovenal: mobieltjes uit! Is het je opgevallen hoeveel stellen en families aan tafel op hun telefoon kijken? Let maar eens op. Het lijkt wel of de hele wereld belangrijker is dan hun partner.

Tip 4
Beloof elkaar dat jullie vaker de tijd voor jullie samen gaan nemen. Aan je relatie zal je namelijk altijd moeten blijven werken. Ga er geregeld samen op uit, of het nou een dag, een avond of een ander moment is. Eigenlijk geef je elkaar dan een tegoedbon voor exclusieve aandacht!

Tip 5
Wees attent en geef iets persoonlijks cadeau. Bak een lievelingstaart of maak een fotocollage van jullie samen. Persoonlijke attenties die zelf gemaakt of zelf geplukt zijn, zijn onbetaalbaar. Het gaat om hoe je het geeft, het gaat om het gebaar dat je maakt en de boodschap achter je geschenk.

Wat je niet moet doen

Averechtse complimentjes
Complimentjes die een vorm van kritiek bevatten werken averechts. Zeg dus niet: “Wat zie je mooi uit vandaag, jammer van die gympen die je eronder aan hebt”.

De kinderen mee op pad nemen
Kinderen vragen voortdurend aandacht en zijn reuze handige bliksemafleiders waardoor jullie de aandacht niet met elkaar maar met alle tafelgenoten zullen delen. Veel stellen weten niet meer waarover ze samen kunnen praten, hier vullen de kinderen de leegte. Ga ook niet over de kinderen praten als gespreksonderwerp maar over jullie en jullie plannen voor de toekomst.

Direct oplossingen aandragen
Veel mannen willen oplossingen aanbrengen als een vrouw het over haar problemen of zorgen heeft. Niet doen!! Ga achterover zitten, want ze wil alleen haar zorgen of problemen met je delen. Zodra ze over haar zorgen of problemen kan praten en jij open vragen stelt, dan komt ze vanzelf op haar oplossingen en dat deelt ze graag met je. Zo voelt ze zich gehoord, gezien en het waard om naar te luisteren. En voor de dames: laat de ander helemaal uitpraten, maak geen zinnen af! Geef geen kritiek en geen oordelen, maar wees nieuwsgierig.

Afspreken in een drukke omgeving
Ontwijk prikkelende omgevingen zoals winkelcentra, discotheken, fastfoodzaken of een bioscoop. Op deze plekken kan je niet 100% aandacht voor elkaar hebben. Dus ga op pad, wandelen, fietsen, schaatsen, iets waar jullie samen plezier aan beleven. Zorg ervoor dat je van elkaar geniet en aandacht hebt.

Liefde willen kopen
Iets kopen voor de ander kost natuurlijk minder moeite dan iets maken met zorg. De winkels liggen ten slotte vol met commerciële Valentijn producten. Liefde is echter niet te koop, ook niet met een duur horloge of een duur parfum. Wees zorgvuldig als je het gebaar wilt maken dat de ander speciaal, exclusief, je dierbaar is en dat je hem of haar waardeert.

Tot slot

Ik wens jullie een lange en liefdevolle relatie met elkaar. Maar een relatie gaat niet altijd over rozen. En dat is logisch, want een relatie hebben betekent hard werken. Heb jij het gevoel dat jullie relatie is vastgelopen en dat jullie hulp nodig hebben om jullie relatie te verbeteren? Denk dan eens aan relatietherapie.

De Relatieplanner

Mireille Postma - De Relatieplanner

Ik ben Mireille Postma en ik help mensen conflicten in hun relatie op te lossen. Een warme en liefdevolle relatie met jezelf, je partner en andere mensen die dichtbij jou staan, is mijn dagelijkse drijfveer. Mijn aanpak is direct, intuïtief, verrassend en soms confronterend. Ik ben goed in het openen van communicatie tussen mensen in een veilige omgeving. Mijn stijl is persoonlijk en betrokken en ik ga uit van individuele kracht.

Meer weten of een afspraak maken?

Bel 035 – 750 03 04. Mailen kan ook naar info@mireillepostma.nl. Ik neem dan zo snel mogelijk contact met je op.